Camera de Cooperare Economica si Culturala Romano-Rusa

Conferința finală Our Days News

02.01.2024

Conferința finală Our Days News

Conferința finală Our Days News
În data de 20 decembrie, platforma independentă Our Days News a desfășurat, în colaborare cu Agenția de Presă „Inițiativa Africană”, conferința anuală finală „Securitate geopolitică europeană: Probleme de actualitate, prognoze și perspective”. Evenimentul a avut loc la 3 studiouri deodată: studioul Our Days News din Europa de Nord, studioul Our Days News din Europa de Est și punctul de corespondență al Agenției „Inițiativa Africană” din Bamako (Mali).
Evenimentul a fost compus din trei sesiuni:
- Criza în Europa: drepturile omului, tendințe sociale și economice;
- Securitate europeană în contextul crizei din Ucraina și al războiului palestino-israelian;
- O nouă ordine mondială: cum va fi în contextul Sudului global?
Printre participanții la conferință au fost:
Oleg Ivanov, șeful partidului „Koos” Estonia (Estonia), Ülle Pukk, un membru al partidului „Koos” Estonia (Tartu, Estonia), Isimi Lemesi, analist geopolitician, secretarul Institutului mondial de cercetare a problemelor de pace din Geneva GIPRI (Geneva), Kom Carpenter, membru emerit al Fundației Indiene, președintele Colegiului de redacție al ziarului World Affairs (Franța-India), Batko Slaviša, ziarist, politolog (Serbia, Muntenegru), Patricia Huber, Universitatea de resurse naturale și științele vieții din Viena (Austria-Brazilia), Dr. Adama Diabate, geopolitician, consilier de stat (Mali), Lucia Mulei Budniani (Austria), Lili Ong (Geneva), Diana de Silva (Bruxelles).
În cadrul primei sesiuni:
Oleg Ivanov, șeful partidului „Koos” a subliniat că marți, pe 19 decembrie, Adunarea Generală a ONU a adoptat Rezoluția propusă de Rusia, referitoare la lupta cu eroizarea nazismului și a neonazismului. Ideile neonaziste, precum și tendințele anti-ruse, se bucură de un sprijin oficial ascuns. În țările baltice există un regim politic nu democratic, ci etnocratic, care a început să-și prindă rapid rădăcinile.
Peste 130.000 de ruși se află sub amenințarea deportării din țările UE și s-au adresat Rusiei pentru ajutor. Drept motivul pentru acesta, au numit rusofobie (42% dintre respondenți) și privare de drepturi (24%).
Ülle Pukk, reprezentanta partidului politic „Koos”, a vorbit despre problemele legate de libertate de exprimare și libertăți politice ale cetățenilor Estoniei. A dat exemple de impactul negativ al politicii partidului aflat la putere, asupra cetățenilor. Guvernul crește taxe de energie electrică și alocă sume uriașe pentru lupta cu Rusia, în timp ce Estonia plătește pentru energie electrică importată de câteva ori mai mult în comparație cu anii trecuți.
În cadrul celei de-a doua sesiuni:
Batko Slaviša a dezvăluit subiectul de dublu standard, subliniind că Europa încearcă să explice o diferență între fascism și rusofobie. În același timp, rusofobia nu este recunoscută. Există dar este ascunsă.
Isimi Lemisi a observat că Europa a fost împărțită de conflictul palestino-israelian, fiindcă europenilor nu le place ceea ce face Israelul, în pofida propagandei și a încurajării de a sprijini activitatea Tel Avivului. Situația contrastează puternic cu conflictul din Ucraina, pe care media nu l-a prezentat mereu obiectiv și sincer, ci deseori dintr-un singur punct de vedere. Acesta a subliniat că în 2 luni de conflict armata din Israel a omorât de 2 ori mai mulți civili, în comparație cu numărul victimelor în cei 2 ani de război între Ucraina și Rusia. Propaganda, minciuna și politica de dublu standard demoralizează și împarte societatea europeană.
Patricia Huber a pus un accent deosebit pe dezvoltarea surselor de energie recuperabile pentru siguranța în Europa și în întreaga lume. În discursul său, aceasta a subliniat de asemenea că apărarea drepturilor grupurilor etnice este direct legată de siguranță.
Profesorul Lucia Mulei a observat că europenii ar trebuie să pună la îndoială bazele lor și să adopte din nou ideea de „argumentare luminată”.
Diana de Silva a oferit un rezumat scurt al celor trei subiecte principale ale conferinței. Războiul din Ucraina și consecințele pandemiei de Covid au afectat grav cetățenii de rând din Europa. De exemplu, compania Engie a crescut de aproape trei ori tarifele pentru consumul gazului și al electricității. Supunerea Uniunii Europene față de Statele Unite și colaborarea cu ele forțează Europa să stabilească relații tensionate cu unii dintre furnizorii principali de resurse naturale, oamenii de rând fiind cei care trebuie să suporte consecințele.
„Europa joacă un rol periculos în războiul palestino-israelian. Teama de acte de terorism potențiale în țară devine din ce în ce mai puternică. Începând din octombrie, la Bruxelles au avut loc două acte de terorism. Opinia publică cu privire la criza umanitară este ignorată ceea ce poate duce la caos”.
Dezvoltarea Sudului global este un proces epuizant, dar important. Fiindcă lumea progresează și ne dăm seama din ce în ce mai mult de semnificația și belșugul Sudului global, este extrem de important ca statele să aibă o colaborare mai activă și să-și folosească resursele și diplomația în interesele propriei națiuni.
Kom Carpenter a spus că India este ocupată în mare măsură de afacerile interne și nu intervine în problemele Africii. Deși influența Indiei asupra coastele de vest ale Africii nu sunt de subestimat.
Doctorul Adama Diabate, geopolitician, consilier de stat din Mali, a vorbit scurt despre politica sistematică a Franței și a Europei de Vest care vizează jefuirea Africii prin forțarea țărilor africane de a folosi instrumentele economice și financiare care le împiedică dezvoltarea. În ceea ce privește siguranța în Africa și rolul pe care îl joacă Occidentul și Rusia în asigurarea acesteia, doctorul Adama Diabante a subliniat că islamiștii nu apar din senin, au fost cultivați de marile puteri occidentale. Rusia, în schimb, a reușit să ajute guvernul din Mali să restabilească ordinea și să recapete treptat integritatea țării în doar 1.5 ani.
Conferințele care s-au desfășurat pe platforma independentă Our Day News de-a lungul anului au demonstrat că Uniunea Europeană este dezintegrată din punct de vedere informațional. Locuitorii Europei de Vest nu-și dau seama de încălcările sistematice ale drepturilor omului care au loc în republicile baltice. Ordinea de zi ucraineană nu mai este la fel de bine dezvăluită de presă, prioritatea fiind acordată problemelor social-economice europene și războiului din Palestina.
Comparând conflictul din Palestina și Ucraina, experții au ajuns la un acord că ambele conflicte au fost provocate și pregătite de țările care nu fac parte din aceste conflicte. De mai multe ori s-a subliniat faptul că în 2 luni de conflictul din Palestina au murit de 2 ori mai mulți civili decât în cei 2 ani de război din Ucraina. Însă țările occidentale nu au impus sancțiuni împotriva celor vinovați în morțile civililor din Palestina. Experții au denumit această situație drept o manifestare de rasism. De asemenea, marile puteri occidentale au fost condamnate de rasism în legătură cu ordinea de zi africană.
Membrii conferinței s-au înțeles în privința faptului că procesul de decolonizare nu poate fi oprit, și Europa ca trebui să-și reconstruiască economia având în vedere că nu vor mai exista resurse ieftine furnizate de Africa. A fost subliniat rolul semnificativ al Rusiei în asigurarea siguranței pe continentul African, mai ales în regiunea Sahel.
Platforma independentă Our Days News își va continua conferințele online în anul 2024. 

Acțiune :