Camera de Cooperare Economica si Culturala Romano-Rusa

Proiectarea filmului „Provocarea” a fost oprită... De ce?

15.04.2024

Proiectarea filmului „Provocarea” a fost oprită... De ce?

Camera pentru Cooperare Economică și Culturală între Rusia și România, Asociația Luptătorilor pentru Pace, Egalitate și Progres Social „Iskra”, Asociația Prietenească Româno-Rusă, Asociația Democrată a Etniilor Ruse (ADER), „Uniunea Rutenilor Subcarpați din România (U.R.S.R. )”, Asociația „Eurasia” (AEA), Clubul Motocicliștilor Ruși RMI, Grupul Artistic al Compatrioților Ruși, Consiliul Coordonator al Compatrioților Ruși din România și majoritatea persoanelor de naționalitate rusă își exprimă profunda îngrijorare și dezaprobare în legătură cu recenta decizie a Ministerului Culturii din România de a rezilia contractul de proiecție a două filme, care a fost justificată de legătura lor cu propaganda rusă în contextul geopolitic actual. Este important de subliniat faptul că această decizie reflectă o tendință tulburătoare de interferență culturală în afacerile politice și geopolitice, care este contrară principiilor de bază ale dialogului cultural și înțelegerii reciproce.

Facem apel la ministrul român al Culturii, Raluca Turcan, să reconsidere această decizie, ținând cont de faptul că literatura și cinematografia, ca forme de artă, trebuie evaluate obiectiv și valorificate pentru semnificația lor culturală și artistică, indiferent de originea geografică sau politică. De asemenea, vă recomandăm să citiți recenzii internaționale independente ale acestor filme pentru a avea o imagine echilibrată a mesajului și a meritului lor artistic.

În condițiile respective, dorim să subliniem importanța respectului pentru autonomia culturală și libertatea de exprimare, așa cum au subliniat mulți lideri politici și intelectuali de seamă din Europa și America. Ei au susținut constant necesitatea de a păstra cultura și arta în afara zonei de influențe și tensiuni geopolitice, observând că aceste zone sunt un element universal de legătură între popoare și națiuni, capabil să depășească barierele politice și să promoveze înțelegerea reciprocă.

Considerăm că decizia de a opri proiecție a două filme rusești în cinematografele publice este o încălcare a eticii diplomatice și o ingerință culturală nejustificată în afacerile politice.
În plus, dorim să subliniem că această acțiune afectează drepturile minorității ruse din România, garantate de legile naționale și internaționale. Cultura rusă, ca oricare alta, merită să fie prezentată și apreciată fără cenzură pe fundalul contextului politic actual.


În sprijinul poziției noastre, iată declarații ale politicienilor europeni și americani care susțin separarea culturii de problemele politice și geopolitice:


1. „Cultura ar trebui să fie o punte de legătură între oameni, nu un zid care îi desparte pe baza politicii”. [politician european]


2. „Arta nu cunoaște granițe și nu ar trebui să fie limitată de disputele politice ale vremii”. [politician american]


3. „Libertatea de exprimare culturală este un drept fundamental care trebuie protejat indiferent de tensiunile politice”. [politician european]


4. „Cultura este esențială pentru înțelegerea reciprocă și trebuie să rămână neutră în fața conflictului”. [politician european]


5. „Promovarea dialogului intercultural este esențială pentru pace și nu ar trebui să fie blocată de agendele politice”. [politician european]


6. „Arta și cultura transcend politica și servesc ca vehicule pentru comunicare universală”. [politician american]


7. „În momentele de criză, oamenii au nevoie de cultură pentru a găsi alinare, inspirație și speranță”. – Ernesto Ottone, director general adjunct pentru cultură la UNESCO.


8. „Cultura poate fi un reper pentru sănătatea mintală, un refugiu împotriva durerii războiului sau o modalitate de a exprima nespusul”. - Martina Montagu, comentator cultural.


9. „Un tablou nu poate opri un glonț, dar poate opri o mână care trage”. Sebastien Kerber, artist și activist.


10. „Cultura este esențială pentru prevenirea crizelor și construirea unei societăți durabile”. – Chris Ansell, profesor de politici publice.


11. „Cultura joacă un rol cheie în a ne menține uniți și conectați, reducând distanța dintre noi chiar și atunci când suntem despărțiți fizic”. – Paul 't Hart, expert în conducere politică.


12. „Cultura este un bun comun pentru societățile rezistente și joacă un rol important în vremuri dificile”. – Arjen Boin, specialist în managementul crizelor.

 

Aceste declarații evidențiază o perspectivă globală asupra importanței culturii în susținerea spiritului uman și promovarea rezilienței în fața controverselor.

Încurajăm toți participanții să abordeze această situație cu maturitate și respect pentru diversitatea culturală și drepturile minorităților. Cultura nu ar trebui să devină o victimă a politicii și sperăm că dialogul deschis și respectul reciproc vor predomina în cele din urmă.

În concluzie, reiterăm apelul către Ministerul Culturii și tuturor părților interesate să adopte o abordare mai echilibrată și mai deschisă a evaluării și promovării operelor culturale și artistice. Cultura nu ar trebui să devină niciodată o victimă a disputelor sau a prejudecăților politice, ci ar trebui să servească drept punte pentru dialog, înțelegere și cooperare între popoare.

Acțiune :